N-VA: "Stop met paniek te zaaien"

Op 26 september 2014

Fractievoorzitter Kristof Pillaert (Hooglede) aan het woord: De passages uit het Vlaams regeerakkoord m.b.t. de provincie West-Vlaanderen kunnen gebundeld worden in vier thema’s: 

  • De provincies kunnen niet langer persoonsgebonden bevoegdheden uitoefenen in de toekomst. Dit is een bestuurlijke hervorming en geen liquidatieoefening. Bestaande activiteiten, diensten en instellingen worden dus niet stopgezet of opgedoekt, maar overgeheveld naar een ander beleidsniveau, samen met de bijhorende financiering en het personeel. De 140 personeelsleden, die zich dagelijks inzetten op Sport, Cultuur en Welzijn zullen niet zonder werk vallen.
  • In budgettair moeilijke tijden gaat de Vlaamse regering besparingen op het politieke apparaat niet uit de weg, integendeel. Minder bevoegdheden kunnen opgevolgd worden door (veel) minder politici, zonder dat dit de democratische legitimiteit van de provincies als rechtstreeks verkozen bestuursniveau in het gedrang brengt. De N-VA juicht het toe dat voor West-Vlaanderen nog 36 provincieraadsleden in plaats van 72 raadsleden nog zullen zetelen.
  • Minder bevoegdheden kunnen nu eenmaal met minder middelen worden uitgeoefend. Als bevoegdheden verhuizen, dan volgt de financiering. Daarnaast moet elk bestuursniveau in dit land op dit moment grondig besparen. Dit is voor het provinciale niveau niet anders. Dit zijn logische financiële consequenties. Concreet zal het provinciefonds afgeschaft worden. Voor West-Vlaanderen betekent resterend bedrag van ongeveer 5,8 miljoen EUR die verdwijnt. In 2014 brengt de algemene provinciebelasting en de provinciebelasting op bedrijven samen 34 miljoen EUR aan inkomsten op. Ook heeft de provincie dit jaar nog een spaarpot van 123 miljoen EUR. Daarnaast zal ook de provincie 37 miljoen EUR op Welzijn en Cultuur kunnen besparen als deze bevoegdheden wegvallen. De provincie heeft dus zeker nog heel wat financiële ademruimte.
  • De coördinerende en bemiddelende rol van de gouverneur Carl Decaluwé als tussenpersoon tussen Vlaanderen en lokale besturen wordt herbevestigd en versterkt.

Kristof Pillaert gaat verder: “Het gaat over nastreven van efficiëntie. Provinciediensten doen hun werk zeer goed, maar misschien kan dat een ander overheidsniveau nog beter. De afslanking van de provincies kadert binnen een brede hervorming van het bestuurlijk landschap in Vlaanderen. Het gaat hier dus niet over de vraag wie levert goed of slecht werk, maar wel over de vraag hoe organiseren we onze overheid het best en welk bestuursniveau speelt hierin welke rol? Eind oktober wanneer de beleidsbrieven worden voorgesteld in het Vlaams Parlement zal er reeds meer zicht zijn op de hoofdlijnen.”
 
“We gaan nu reeds de fundamenten leggen voor een gedegen grondgebonden beleid in plaats van proberen zo veel mogelijk bij de provincies te houden. We betreuren dus dat de deputatie probeert paniek te zaaien. Laat de politieke partijen nu ook eens uitvoeren wat ze beloofd hebben in hun verkiezingsprogramma’s. CD&V en Open VLD hebben ook het regeerakkoord ondertekend en engageren zich om dit onverkort uit te voeren. Groen en Vlaams Belang willen de provincies afschaffen. Dit Vlaams regeerakkoord moet hen dan ook gunstig stemmen”, sluit Kristof Pillaert af.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is