Recht van spreken: "Amateuristische meerderheid kan zelfs geen ordentelijke gemeenteraad houden."

Op 12 december 2014

De meerderheid staat in voor de goede orde en verloop van de gemeenteraad. Daar zal niemand aan twijfelen. Wie echter in oktober getuige was van het verloop van de gemeenteraad in Hooglede, weet ondertussen wel beter.

De problemen begonnen eigenlijk al vooraleer de uitnodiging voor de gemeenteraad moest verstuurd worden. Eddy Debruyne belde mij op om te vragen of dit uitzonderlijk wat later mocht omdat er nog een bijkomend punt was dat nog op de cultuurraad moest voorkomen. Onze fractie had hier helemaal geen probleem mee. Toen kregen we de documenten toch op de voorziene datum, maar… zonder het extra punt van de cultuurraad. Enkele dagen later kregen we een correctie op de cijfers van de begroting. Nog enkele dagen later werd ons alsnog het bijkomend punt van de cultuurraad toegestuurd.

Het wordt niet beter

Maar op de gemeenteraad zelf was het niet veel beter. Ter zitting werd door de meerderheid nóg een bijkomend punt toegevoegd. Blijkbaar was men dit ook vergeten op te sturen.
Bij de bespreking van de eerste twee punten verliep de zitting enigszins volgens de regels. De volgende twee punten (met o.a. de nieuwe verkaveling Honzebrouckstraat) werden onverwacht verdaagd omdat de bevoegde schepen vond dat het dossier nog niet in orde was. Waarom dat men dit dan op de agenda plaatst, is ons een raadsel. Het voorgekauwde bijzonder nood- en interventieplan bleek gelukkig wel in orde, maar hoe kan het ook anders?

De ene verrassing na de andere

De volgende verrassing was een motie van Rita Demaré met een uitleg die helemaal niet correct was. Een motie is een signaal dat men wil uitsturen naar een hogere overheid en in dit geval was dit naar de federale overheid. Hoe kunnen wij nu een motie steunen waarvan wij de inhoud niet eens kennen. Laat staan dat we de kans zouden hebben gekregen om dit vooraf te bespreken.

N-VA steunt nachtelijke stroomafschakeling

Bij het punt ‘stroomafschakeling’ stelde men voor om de openbare verlichting te doven tussen 0u30 en 4u30. Een voorstel dat wij kunnen steunen, omdat hiermee jaarlijks € 37 000 in de gemeentekas blijft. Rik Vanwildemeersch liet echter uitschijnen dat dit een preventieve actie was om stroomuitval te voorkomen. Niets is minder waar natuurlijk, want tijdens deze uren is de kans op energieschaarste onbestaande. Het doven van de openbare verlichting is gewoon een besparing. Als oppositie vinden wij dit een goede zaak, maar laat ons de zaken voorstellen zoals ze zijn.

Geen controle op 'gift' aan veldrit- en wegcomité

Op het einde van de zitting moest Eddy Debruyne nog antwoorden op mijn vraag over zijn aanwezigheid op de vergaderingen van het veld- en wegritcomité. Hij werd namelijk door de gemeenteraad aangeduid om zich ervan te verzekeren dat de ontvangen € 40 000 wel goed zou worden besteed. Het antwoord was vrij simpel: geen enkele keer. Dus poogde hij maar zijn vel te redden door te beginnen over zaken die totaal niets met de vraag te maken hadden. We kunnen dus enkel maar besluiten dat de meerderheid € 40 000 cadeau kan doen aan een vzw waarvan schepen Debeaussaert toevallig voorzitter is en dat er hoegenaamd geen enkele controle is.

Uit de gemeenteraad van oktober kunnen we onthouden dat deze meerderheid geen beleid kan voeren. Onze gemeente is hiervan de dupe!

Kristof Pillaert

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is