Recht van spreken: "Een zielloos meerjarenplan."

Op 7 januari 2014

Na één jaar zien we eindelijk de plannen van de meerderheid. Eén jaar heeft men nodig gehad om … . Ja, ik weet het eigenlijk niet. Wat stelt dit meerjarenplan nu voor? Wat wil de meerderheid de komende zes jaar realiseren?

Van een geëngageerde coalitie - zoals ze zichzelf noemen - hadden wij alvast veel meer pit, initiatief en creativiteit verwacht. We moeten echter vaststellen dat er zeer veel zaken gewoon zijn overgenomen van de vorige meerderheid. Zo slecht kan dat beleid dan toch niet geweest zijn.

Voor wat betreft de belastingverhogingen betekent dit in één jaar € 845 000 meer inkomsten voor de gemeente. En wat krijgen we daarvoor terug als burger? Tijdens de gemeenteraad van december heb ik goed geluisterd naar de uitleg van burgemeester en schepenen. De woordenschat tijdens de uiteenzettingen beperkte zich voortdurend tot: ‘eventueel’, ‘die visie komt nog’, ‘trachten’, ‘we gaan eens kijken of’, ‘misschien’, ‘plannen’, ‘onderzoek opstarten’, …

Wat gaat men dan doen met de centen van de belastingverhoging?

Vooreerst betalen we hiermee allemaal mee aan de wielerwedstrijden die zullen ingericht worden. Voor maar liefst € 120 000. Ook zal men de parking aan de Quirinuszaal heraanleggen. Zelf heb ik nog van niemand vernomen dat daar iets mis aan was. Is dit dan een prioriteit? De plannen om een doorgang te maken van de Bruggestraat naar de parking van de Gulden Zonne liggen klaar. Dit is om verkeersproblemen vragen! Best dat we met N-VA Plus met een creatief voorstel zijn gekomen tijdens de voorbije maanden dat opgepikt werd door de meerderheid: een periodieke markt. Zo kon de meerderheid ook eens uitpakken met iets nieuws. Zelf vinden ze het gescheiden fietspad in de Gitsbergstraat heel vernieuwend, maar ook dit dossier was al voorbereid door de vorige legislatuur.

Wat krijgen we niet terug voor die verhoogde belastingen?

Maar liefst 38 punten uit de verkiezingsprogramma’s van CD&V, Open VLD en Samen Sterk zitten niet in dit meerjarenplan. Dus veel beloven en weinig doen. Kiezersbedrog noemt men dat. Men had beter eerst nagevraagd hoeveel centen er beschikbaar waren vooraleer programma’s te beginnen schrijven. Nu blijven er enkel loze beloftes over. Frederik Sap zei op de gemeenteraad letterlijk: ‘Wij hebben een mooie gemeente en mogen daar fier op zijn’. En dit is correct, maar dit is vooral te danken aan de vorige meerderheden. Een gemeente maak je echter niet gezond door de koopkracht van de inwoners te doen dalen met 10 soorten belastingen!

Kristof Pillaert

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is