Recht van spreken: "Meerjarenplan 2014-2019: een gemiste kans!"

Op 1 december 2013

Bij de voorstelling van het ontwerp voor het meerjarenplan 2014-2019 waren wij, als N-VA, tevreden dat een aantal projecten die door de vorige bestuursploeg gelanceerd werden een effectieve uitwerking krijgen.

Samen, waar N-VA sinds jaar en dag deel van uitmaakte, keurde in 2011 de definitieve plannen goed om het Woonzorgcentrum Ter Linde in Gits uit te breiden met 40 bijkomende kamers. En onze N-VA-mandatarissen maakten werk van alle nodige voorbereidingen om het fietspad in de Gitsberg af te scheiden zodat het weer veilig fietsen wordt van en naar de Gitse dorpskern.

Bovendien werden de dossiers voor sociale woningbouw in de Johny Thiostraat, in de Hogestraat en op Sleihage voorbereid om in de komende 6 jaar gerealiseerd te worden.
Allemaal initiatieven die de inwoners van Hooglede, Gits, Sleihage en St. Jozef ten goede zouden komen.

Na het inkijken van het ontwerp zien we dat de nadruk van de huidige meerderheid niet meer bij het welzijn en de welvaart van haar inwoners wordt gelegd. Gelukkig maken ze nog werk van een aantal, zoals hierboven opgesomd, kant-en-klaar voorbereide dossiers. Maar voor de rest blijven ze zeuren over het verleden als excuus om geen nieuwe initiatieven te moeten ontwikkelen.

Met N-VA stelden we hen nochtans enkele pasklare oplossingen voor die de bevolking van onze gemeente een gezond financieel beleid garanderen en hen niet extra op kosten jagen. We bundelden deze oplossingen in een overzichtelijk document, dat we met veel plezier aan de meerderheidscoalitie bezorgden. Een greep uit onze voorstellen:

  • We willen het met één schepen minder doen. Dit bespaart de gemeente al snel een € 300.000,00 per legislatuur die dan kunnen geïnvesteerd worden ten goede van de burgers.

  • We willen investeren in de kinderopvang door de afbraak van de site Defour aan te wenden om de broodnodige bijkomende plaatsen in Hooglede te realiseren.

  • Met een wekelijkse markt geven we kansen aan de lokale handelaars om hun waar aan te bieden. Bovendien hoeven onze inwoners (de één al wat mobieler dan de andere) niet meer onnodige verplaatsingen naar buurgemeenten te maken.

  • Door het gemeentehuis op zaterdagvoormiddag open te stellen, kunnen hardwerkende inwoners hun burgerlijke zaken afhandelen zonder hiervoor extra verlof te moeten nemen.

  • Het speelplein Zoeber willen we nog speelser maken o.a. Door de extra inkomsten van kinderen van buiten onze gemeente kunnen we ook hier een win-win-verhaal van maken voor de inwoners van Hooglede-Gits.

Uiteraard stond er in ons voorstellenbundel nog veel meer, maar echt inpikken op de geboden kansen deed de coalitie van CD&V, VLD en Samen Sterk niet.

Voor N-VA Hooglede moet de focus op de burger blijven liggen in plaats van enkel en alleen naar de cijfers te zitten staren. Een “gezonde” gemeente staat of valt immers met “gelukkige” inwoners. Centen zijn uiteraard belangrijk, maar moeten een middel zijn en zeker geen doel op zich.

De inwoners van Hooglede, Gits, St. Jozef en Sleihage verdienen een omgeving

  • waar het goed is om te wonen,

  • waar het leuk blijft om te spelen,

  • waar het tof is om te werken,

  • waar je met volle teugen kan genieten van je vrije tijd,

  • en waar we zorgeloos onze oude dag kunnen doorbrengen.

Lode Vandenbussche

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is