U bent hier
Recht van spreken:"Hoogleedse meerderheid holt Di Rupo achterna"
Het nieuwe bestuur van Hooglede (CD&V, Samen Sterk en Open Vld) zijn het eerste werkingsjaar gestart met een fikse belastingverhoging. De personenbelastingen stegen van 7 naar 8 procent. Ook de onroerende voorheffing ging omhoog: van 1 600 naar 1 800 opcentiemen.
Belastingen stuk hoger dan Vlaams gemiddelde
N-VA Hooglede-Gits protesteerde al verschillende malen tegen deze extra belastingen. Die zullen een gemiddeld gezin jaarlijks 277 euro kosten. De gemiddelde personenbelasting in Vlaanderen ligt op 7,20 procent en de opcentiemen bedragen gemiddeld 1 356. Waarom liggen de belastingen in Hooglede hoger? De reden is omdat ons huidige bestuur - waarschijnlijk geïnspireerd door Di Rupo en zijn federale belastingregering - de keuze heeft gemaakt om de balans in evenwicht te krijgen door het heffen van extra belastingen. Terwijl ze beter werk zouden maken van doordachte beslissingen en besparingen.
Hooglede denkt niet aan soberheid in tijden van besparingen
Wat velen stoort aan deze affaire is de manier waarop deze belastingverhoging werd doorgevoerd. Denkt men nu echt dat de burger overtuigd is dat deze verhoging ook echt nodig was? “Het is de schuld van het vorige bestuur” en “De voorbije jaren is er teveel en vooral te snel geïnvesteerd” zijn zowat de enige argumenten die we gehoord hebben. De waarheid is echter dat dit bestuur in al haar onervarenheid gekozen heeft voor de gemakkelijkste oplossing. De belastingen moesten omhoog om een ruim en gul beleid te kunnen voeren en dit in tijden waar soberheid beter op zijn plaats zou zijn.
Belastingsverhoging ondanks lage schuld
Maar dit is nog niet alles. Hoe zit dat nu eigenlijk met die zogenaamde put achtergelaten door het vorige bestuur? Daarvoor kijken we even naar het verslag van de gemeenteraad van 2 mei (terug te vinden op www.hooglede.be). Daar leren we dat er op het einde van 2012 een overschot was van meer dan 4 miljoen euro. Dat is de spaarpot waarover de nieuwe meerderheid beschikte aan het begin van deze bestuursperiode. En dat terwijl de schuldratio slechts 1,25 bedraagt. Dit is de allerlaagste verhouding tussen de schulden en de inkomsten in meer dan 24 jaar.
Kan Hooglede-Gits uitdagingen aangaan?
Iedere bestuursploeg heeft zijn uitdagingen. Het is dan ook teleurstellend om te zien hoe de eigen verantwoordelijkheid wordt afgeschoven naar een vorige beleidsploeg die dan nog met trots kan terugblikken op een zeer geslaagde bestuursperiode. Iedereen die in Hooglede komt, kan zien dat quasi alle belangrijke investeringen uitgevoerd zijn of gepland werden door de vorige bestuursploeg. De uitdagingen vandaag zijn om de kosten en de belastingdruk voor onze inwoners onder controle houden. Om nog maar eens te onderlijnen dat dit één van onze belangrijkste doelstellingen is, wijs ik erop dat in nagenoeg alle gemeenten waar de N-VA meebestuurt de gemeentebelastingen niet werden verhoogd!
Lieven Bonte