N-VA Hooglede-Gits

U bent hier

N-VA Plus Hooglede haalt zijn gram bij Gouverneur Decaluwé

Op 25 april 2013

Ieder gemeentebestuur kan iemand van de oppositie aanduiden om te zetelen in de raad van bestuur van de watermaatschappij, distributienetbeheerder of huisvuilverwerkende intercommunale. Dit heeft de Vlaamse regering zo voorzien in een decreet zodat de oppositie op een democratische manier haar werk kan doen.

‘Deze wetgeving lapte de Hoogleedse meerderheidspartijen (CD&V, Open VLD en Samen Sterk) echter aan hun laars. Zij weigerden iemand van N-VA Plus aan te duiden in deze intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, zeg maar de vroegere intercommunales’, zo stelt N-VA Plus gemeenteraadslid Kristof Pillaert.

Oppositie wordt miskend

‘Daarmee bewijst de meerderheid opnieuw dat zij de oppositie bewust miskent. Keer op keer probeert de meerderheid de rechten van de oppositie te ontnemen’, benadrukt Kristof Pillaert, fractievoorzitter van N-VA PLUS.

‘Zo stuurden ze al de agenda te laat op en werden de begroting en de jaarrekening te laat opgestuurd. In alle advies- en andere raden negeren zij telkens de wil van de kiezer. Zij nemen een verhouding van drie vertegenwoordigers voor de meerderheid en één voor de oppositie. De verkiezingsuitslag toonde alvast een andere verhouding (11 zetels t.o.v. 10 zetels voor N-VA PLUS’, aldus de fractieleider

‘Toen de meerderheid bij monde van burgemeester Rita Demaré (CD&V) weigerde iemand van N-VA PLUS aan te duiden, was de maat meer dan vol. We zagen ons genoodzaakt om klacht in te dienen bij de Gouverneur, om aan te tonen dat de meerderheid opnieuw zwaar in de fout ging’ vervolgt Kristof Pillaert. ‘De gouverneur geeft ons nu gelijk.’

‘Na amper vier maanden in de nieuwe legislatuur, mogen we zonder schroom zeggen dat de nieuwe meerderheid geen kaas heeft gegeten van democratisch en behoorlijk besturen. Het enige wat men tot nu toe op tafel kan leggen van realisaties is de verhoging van de personenbelastingen en de opcentiemen’, besluit N-VA Plus fractieleider Kristof Pillaert.

Kopie brief gouverneur

N-VA Plus staaft hun bewering door een kopie van de bewuste brief van de West-Vlaamse
Gouverneur bij te voegen. Daaruit blijkt dat de West-Vlaamse gouverneur de klacht gegrond vindt en dat hij het gemeentebestuur van Hooglede zal aanschrijven. “Raadsleden dienen agendapunten in te dienen conform de bepalingen in artikel 22 van het Gemeentedecreet en het huishoudelijk reglement. Desgevallend dient de voorzitter deze op de agenda te plaatsen. Het komt ook enkel de voorzitter en niet het college toe om te oordelen of aan de vormvereisten is voldaan”, zo schrijft gouverneur Decaluwé.

Verder schrijft hij: “De decreetgever wil door middel van het IGS-decreet duidelijk de kans geven aan gemeenteraadsleden buiten de meerderheid om opgenomen te worden in de raad van bestuur. Artikel 52 van het IGS-decreet stelt dat aan de vergaderingen van de raad van bestuur wordt deelgenomen door ten hoogste vijf rechtstreeks door verschillende gemeenten aangeduide afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.”

“De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanduiding van deze afgevaardigden, die steeds raadsleden zijn die in de betrokken gemeente verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.”

“Indien er dus een mogelijkheid is, conform de statuten, dat de gemeente een bestuurder met raadgevende stem kan aanduiden, moet hierover gestemd worden in de gemeenteraad. Dit dient in openbare zitting per geheime stemming te gebeuren”, zo vermeldt de brief.

De gouverneur verwijst in zijn brief ook naar het antwoord van minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois in de Commissie voor Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Decreetsevaluatie, Inburgering en Toerisme van 26 februari 2013. Gouverneur Decaluwé schrijft in zijn brief ten slotte dat hij dit ook aan het College zal meedelen.

Voortaan ‘alles’ volgens het boekje

Wij confronteerden burgemeester Rita Demaré (CD&V) om een reactie op de persnota van N-VA Plus en de brief van gouverneur Decaluwé aan het adres van de grootste oppositiepartij in Hooglede. En de Hoogleedse burgermeester was niet alleen verrast maar reageerde zelfs een beetje verbolgen.

‘Ja, laat me toe dat ik met verbazing, zo niet verbolgen, reageer op het verwijt van de huidige oppositie dat de gouverneur ons onbekwaam zou noemen’. Laat ons duidelijk zijn: mocht de gouverneur ons terugfluiten voor een bepaald punt van de gemeenteraad, dan zou hij de beslissing vernietigen of schorsen en zouden we dit moeten hernemen. Dit is echter niet gebeurd. Dit wil zeggen dat N-VA Plus duidelijk geen gelijk krijgt van de gouverneur’, foetert burgemeester Demaré.

‘Het indienen van de agendapunten door de oppositie was trouwens zelfs niet eens volgens de regels opgelegd in het gemeentedecreet. De gouverneur wijst er op dat artikel 22 van het gemeentedecreet moet worden nageleefd, wat niet is gebeurd. Ze werden echter wel toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad, wij willen niet vervallen in muggenzifterij.’

‘Ze werden toegevoegd aan de openbare zitting volgens artikel 28 van het decreet, maar op vraag van de oppositie werden ze in geheime zitting behandeld! De gouverneur laat ons weten dat deze toegevoegde agendapunten in openbare zitting moeten behandeld worden. Oordeel zelf wie het gemeentedecreet niet kent!’

30-jarige traditie doorbreken

‘We zullen echter wel in de volgende gemeenteraad de traditie van meer dan dertig jaar doorbreken en personen voor mandaten in adviesraden, intercommunales enzovoorts via geheim stemmen in openbare zitting aanduiden’, stelt de Hoogleedse burgemeester nog nadrukkelijk.

‘Nu zal alles voortaan volgens het boekje gebeuren. Wanneer iets niet de persoonlijke levenssfeer raakt, zal er niet meer in besloten zitting gestemd worden. Dus voor het eerst in jaren zal de gemeenteraad van 2 mei volledig in openbare zitting verlopen, volgens het boekje, waar de vorige meerderheid deze bepalingen steeds aan haar laars heeft gelapt en naast zich heeft neergelegd.’

‘En trouwens….. Wat hebben de inwoners aan deze oppositiespelletjes, waarbij telkens op de man of vrouw gespeeld wordt? Inhoudelijk horen wij niks van N-VA Plus, want als je tussen 2006 en 2012 de mensen van Hooglede-Gits opzadelt met een verdubbelde schuld als voorheen – van 10 naar 15 miljoen schulden ondanks 5 miljoen euro cadeaus – dan weet iedereen dat je daar niet veel kunt over vertellen’, besluit een kwade burgemeester Rita Demaré.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is